ABD’nin 28 büyük şehri batıyor

Şehirlerdeki Kent Arazilerinde Çökme Sorunu

Bir araştırmaya göre, 2015-2021 yılları arasında incelenen şehirlerde, kent arazilerinin en az yüzde 20’sinde çökme yaşandığı ortaya çıktı. Bu şehirlerin 28’inden 25’inde ise çökme oranı yüzde 65’in üzerine çıkıyor.

Yaklaşık 34 milyon insanın yaşadığı bu şehirlerdeki çökmenin, genellikle kentleşme, kuraklık ve deniz seviyesindeki yükselmeye bağlı olduğu belirtiliyor.

Uzmanlara göre, bu durum altyapı güvenliği ve sel riski açısından ciddi sorunlara yol açabilir.

En Çok Etkilenen Şehirler

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Leonard Ohenhen liderliğindeki bir ekip tarafından yapılan çalışmada, yüzeyin yüzde 98’inden fazlasında çökme gerçekleşen şehirler arasında Chicago, Dallas, Columbus, Detroit, Fort Worth, Denver, New York, Indianapolis, Houston ve Charlotte bulunmaktadır.

Özellikle Houston, yılda 5 milimetreden fazla çökme yaşanan bölgeler arasında en çok etkilenen şehir konumunda. Şehrin yüzde 40’ında bu oran aşılmış durumda ve yüzde 12’sinde yılda 10 milimetreden fazla çökme yaşanmaktadır.

Bu durumun ana nedenleri arasında yeraltı suyunun aşırı kullanımı ve petrol ile gaz çıkarımı bulunmaktadır.

Altyapıda Sessiz Tehlike

Yapılan araştırmaya göre, yüksek risk taşıyan alanlarda 29 binden fazla binanın bulunduğu belirlendi. Uzmanlara göre, yer seviyesindeki çöküşler genellikle sessizce ilerler ve altyapı hasarları genellikle ancak kritik aşamaya ulaşıldığında fark edilir.

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Manoochehr Shirzaei, “Bu riskler genellikle hızla büyüyen şehirlerde daha da artmaktadır. Altyapı yavaşça zarar görebilir ve etkileri genellikle büyük hasarlarla kendini belli eder” diye açıkladı.

Çözüm Yolları

Uzmanlar, yeraltı suyu kullanımının azaltılmasının şehirlerdeki çökme sorununu yavaşlatabileceğini belirtiyor. Ancak çözüm, her şehrin büyüklüğüne, jeolojik yapısına ve maruz kaldığı risklere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Deniz seviyesinin yükseldiği kıyı şehirlerinde tuzlu su istilasına karşı önlemler alınması ve fırtına dalgalarına dayanıklı altyapılar inşa edilmesi önerilirken; sel riski bulunan New Orleans gibi bölgelerde arazinin yükseltilmesi veya drenaj sistemlerinin güçlendirilmesi gerekebileceği belirtiliyor.

Çalışma Nature Cities dergisinde yayımlandı.

Related Posts

ABD Büyükelçisi duyurdu! İsrail ve Suriye arasında ateşkes sağlandı

ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Tom Barrack, İsrail ve Suriye arasında ateşkes konusunda anlaşma sağlandığını açıkladı.

Antalya’da kan ve kök hücre bağışı etkinliği düzenlendi

Antalya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Muay Thai Topluluğu, Emniyet Teşkilatı Vazife Malulü ve Şehit Aileleri Vakfı (EMŞAV) ile Türk Kızılayı işbirliğinde, kan ve kök hücre bağışı kampanyası düzenlendi.

Fenerbahçe ve Beşiktaş derken Kerem Aktürkoğlu’na dev talip

İsmi Fenerbahçe ve Beşiktaş ile anılan Kerem Aktürkoğlu’na Milan talip oldu. İtalyan devi, milli oyuncu için Benfica’ya 20 milyon euroluk resmi teklif yapacak.

FETÖ Mensubu Erzurum’da Yakalandı

Polis, hakkında arama kararı bulunan FETÖ mensubu H.İ.T’yi yakaladı ve cezaevine gönderdi.

İzmir’de İZBETON Operasyonu: 65 Kişi Hakkında Hapis Cezası İstemi

İzmir’de İZBETON’a yönelik yürütülen usulsüzlük soruşturmalarında, eski Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun da aralarında bulunduğu 65 kişi hakkında 3 ila 45 yıl hapis cezası talep edildi. İddianamede milyonlarca lira kamu zararı ve usulsüz projelere dikkat çekildi.

AB’den Türkiye’ye Vize Serbestisi Müjdesi

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Ossowski, yazdan sonra vize serbestisi görüşmelerini başlatacak.