Günün polemiği: ‘Militan’ mı ‘aktivist’ mi…

Yazar Ahmet Ümit’in Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi olduğu yılları anlatırken kullandığı “aktivist” ifadesi soL Haber’den Ege Galip’in eleştiri konusu oldu…

T24’te Aslı Atasoy’un hazırladığı “Beyoğlu Sohbetleri” dizisine konuk olan Ahmet Ümit, 18 yaşında Gaziantep’ten İstanbul’a geldiği dönemi, “Beyoğlu o zaman trafiğe açıktı. O trafikte ben korsan mitingde NATO’ya ve faşizme karşı konuşmalar yapan bir aktivisttim” sözleriyle anlattı.

Ege Galip ise Ümit’in sözlerini alıntılayarak, “Yasadışı Türkiye Komünist Partisi militanı bir komünist, ne zaman beri ‘aktivist’ olarak tanımlanır oldu?” diye sordu.

Galip, “Ahmet Ümit hem geçmişinin süslü kısmını tutmak hem de utandığı kısmını atmak isteyince, böyle tuhaf sözcükler seçiyor” sözleriyle Ahmet Ümit’i eleştirdi.

Bir dönemin TKP’lisi Ahmet ümit şaşırttı: Anti komünist romana övgüGüncel

‘AKTİVİZM’ NEDİR?

Geleneksel solun, sistemin bütününe karşı çıkmak yerine sistemin neden olduğu tekil sorun alanlarına odaklanmakla, programsız ve bireysel olmakla eleştirdiği “aktivizm”, eylemlerini “sistemi değiştirmek” yerine büyük oranda “tepki koymak” ya da “dikkat çekmek” için yapıyor… Geleneksel solun gerilemesi sonrasında güçlenen “sivil toplumcu” çevreler ya da “militan” gibi kriminalize edilmeye müsait bir terminolojinden çekinen solcular ise kendini tanımlamak için daha yumuşak bir kavram olarak “aktivist” sözcüğünü tercih ediyor.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir