İhracatçıyı düşündüren arsa krizi: Marmara Amerika’yı geçti
EVSİD Kurucu Başkanı Burak Önder, son dönemde ihracatçıların en çok şikayet ettiği konuların başında gelen kurlarla ilgili olarak, kurun seviyesinden ziyade üretimde verimliliğe ve rekabetçiliğe odaklanılması gerektiğini söyledi.
“DÜNYA 4.0’A GEÇERKEN BİZ 2.5’TAYIZ”
Önder açıklamasında, “Kur önemsiz demiyorum ama biz aslında baktığımız yerden değil, hep bakmadığımız yerden golü yiyoruz. Kur, faiz veya enflasyon bir sonuçtur ve onu oraya getiren bir süreç var. Türkiye’de iş dünyasının gerçekten Türkiye’nin yapısal sorunlarını konuşması gerekiyor. Verimlilik çok ciddi bir sorun haline geldi. Dünya endüstri 4.0’a geçerken biz halen endüstri 2.5’tayız” ifadelerini kullandı.
İHRACATCIYI ARSA FİYATLARI ZORLUYOR: MARMARA ABD’Yİ GEÇTİ
Türkiye’de ihracatçının en önemli problemlerinden birinin de arsa fiyatları olduğuna işaret eden Önder, sanayinin en yoğun olduğu yerlerden birisi olan Marmara Bölgesi’ndeki arsa fiyatlarının Amerika’yı geçtiğini vurguladı. Önder şunları kaydetti;
“Şu anda birçok üretici ve sanayici kirada. Çünkü bir yer almaya kalksan 15 yıllık kazancını toprağa yatırmak zorunda kalıyorsun. Şu anda Türkiye’deki arsalar Amerika’dan daha pahalı hale geldi. Yıllarca kazandığın parayı bir fabrika arsası almaya verince de otomasyona, tasarıma, dijital dönüşüme, yüksek teknolojiye ve Ar-Ge’ye yeterli para kalmıyor. Ayrıca arsa fiyatlarının yüksekliği nedeniyle yatay ve tek katlı üretim yerine çok katlı fabrikalarda üretim yapılıyor. Deprem riski var, yangın riski var, verimlilik problemi var… Biz bununla dünyada nasıl rekabetçi hale geleceğiz? Tam rekabetçi olamayınca ve verimliliği sağlayamayınca da iş dönüyor dolaşıyor kurlara geliyor”
VATANDAŞ SANAYİDEN UZAKLAŞIYOR
Türkiye’de sanayiye gerçekçi teşviklerin verilmesi gerektiğinin altını çizen Önder, burada da esas olarak Türk sanayisinin kılcal damarları olan orta düzey teknoloji etrafına yoğunlaşılması gerektiğini ifade etti. Önder, “Bizim alanımız orta teknoloji… Türkiye’de bir yatırım, bir otomasyon açığı var. Bunu tamamlayacak teşviklerin ve desteklerin verilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Bu şekilde desteklerle Türkiye’deki sanayi kültürünün ölmesini engellemek gerektiğini vurgulayan Önder, “Hizmet sektörü ülkemiz için elbette önemli ama maalesef insanlar sanayiden giderek uzaklaşmaya başlıyor, bu bizim için ciddi bir risk” dedi.