İsminde uzlaşılamayan çözüm süreç sürerken, yeni anayasa çalışması başladı: Süreç anayasal değişimi nasıl etkileyecek?

Yeni Anayasa Çalışmaları Hız Kazandı

AKP-MHP ile DEM Parti-PKK arasında isim konusunda anlaşmazlık devam ederken, iktidar yeni anayasa için harekete geçti ve komisyon oluşturdu. Yapılacak değişiklikler merak konusu olurken, Cumhuriyet önemli bir habere imza attı.

Eski Başbakan Necmettin Erbakan’ın “Gizli PKK Zirvesi” olarak bilinen terör örgütüyle gerçekleştirdiği görüşmeler için oluşturulan “Barış, Kardeşlik ve Dayanışma Komitesi”nin sözcüsü olan İslamcı yazar İsmail Nacar, 2011’de Abdullah Öcalan ile anayasa taslağı üzerinde uzlaşıldığını iddia etti. Nacar’a göre, taslakta devletin dili Türkçe ibaresinin “Resmi dil Türkçedir” şeklinde değiştirileceği ve yurttaşlık tanımının “Türkiye Cumhuriyeti’ne ortak vatan ve bayrak üzerinden bağlı olan herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır” şeklinde düzenleneceği belirtiliyor. Ayrıca, bölgesel eğitim anlaşmasıyla anadilde eğitimin sağlanacağı konusunda da mutabakata varılmıştı. Nacar, yeni anayasa sürecinde DEM Parti’nin bu maddeleri yeniden gündeme getireceğini iddia etti.

AKP ve MHP’nin “Terörsüz Türkiye” sloganıyla yürüttüğü çözüm sürecine karşın, DEM Parti ve PKK arasındaki uzlaşmazlık devam ederken, yeni anayasa çalışmaları gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni anayasa çalışmaları için 11 kişilik bir komisyon kurdu. Meclis’te de yeni anayasa tartışmaları artmaya başladı. Bu süreçte, PKK’nın silah bırakmasının ardından hız kazanan çözüm sürecinde, anayasada yapılacak olası değişiklikler merak konusu oldu.

2011’DE ANAYASA MUTABAKATI İDDİASI

Eski Başbakan Necmettin Erbakan’ın 1996’da başlattığı “Gizli PKK Zirvesi”nde aktif rol oynayan “Barış, Kardeşlik ve Dayanışma Komitesi” sözcüsü İslamcı yazar İsmail Nacar, 2011 yılında Murat Bozlak ile bir anayasa düzenlemesi üzerinde çalıştıklarını iddia etti. Nacar’a göre, anayasa düzenlemesi Bozlak aracılığıyla KCK/PKK elebaşı Abdullah Öcalan’a iletilmiş ve elebaşı tarafından onaylanmıştı.

YURTTAŞLIK TANIMINDA DEĞİŞİKLİK ÖNGÖRÜLMÜŞ

Nacar’a göre, 1’inci Çözüm Süreci’nde yapılan anayasal mutabakatın DEM Parti tarafından gündeme getirileceği belirtiliyor. Nacar, söz konusu düzenlemenin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 3. maddesi, 42. maddesi ve 66. maddesini de içerdiğini ifade etti. Nacar’a göre, söz konusu mutabakat çerçevesinde öngörülen değişiklikler şunlardı:

  • 3. madde: “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Resmi Dili Türkçedir” şeklinde değiştirilecek.
  • 42. madde: “Eğitim ve öğretim, resmi ve aynı zamanda en yaygın dil olan Türkçeyle yapılırken, farklı anadiller kendi özel eğitim ve öğretim faaliyetlerinde özgürdürler” şeklinde değiştirilecek.
  • 66. madde: “Devlete, ortak bir vatan ve bayrak bilinciyle bağlı olan her fert Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır” biçiminde yeniden düzenlenecek.

ORTAK VATAN KAVRAMI PKK’NIN FESİH KARARINDA DA GEÇMİŞTİ

PKK’nın yayımladığı fesih açıklamasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusu Lozan Barış Antlaşması ile cumhuriyetin anayasası 1924 Anayasası hedefe konularak “ortak vatan” kavramına vurgu yapılmıştı. Açıklamada, “Ortak Vatan” ve “Kürt-Türk” halklarının birlikte hareket edeceği belirtilmişti.

Related Posts

Şanghay İşbirliği Örgütü’nde İsrail’e tepki

Çin öncülüğünde faaliyet gösteren ve Avrasya’nın en büyük bölgesel güvenlik yapılarından biri olan Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), İsrail’in İran’a yönelik son askeri saldırılarını sert bir dille kınadı.

İran’dan 3 ülke için ‘Vururuz’ açıklaması geldi: Saldırılar devam ediyor

İsrail’in İran’a yönelik dün başlattığı “Yükselen Aslan” saldırısı ve İran’ın giriştiği misilleme aralıklarla gece boyu sürdü. İsrail’in saldırılarında aralarında İran Genelkurmay Başkanı Bakıri ile Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Selami gibi üst …

ABD’nin İsrail Büyükelçisi: Geceyi sığınaklarda geçirdik, çok zordu

İsrail’in saldırılarının ardından İran da dün misilleme saldırılarına başladı. İsrailliler sığınaklara indi. ABD’nin İsrail Büyükelçisi de geceyi sığınakta geçirenler arasında yer aldı.

Libya’da engel Mısır’da saldırı: Aktivistlere saldırı

Gazze’deki ablukayı kırmak için dünyanın dört bir yanından Refah’a gitmek isteyen aktivistler engellerle karşılaşmaya başladı. Mağrib Konvoyu, Libya’da Hafter güçlerince durduruldu. Kahire’de ise aralarında Türklerin de olduğu aktivistlere, Baltacılar adı verilen çete ve Mısır polisi saldırdı.

WSJ’ye konuşan İsrailli üst düzey yetkili, Hasan Nasrallah’ın ölümünü hatırlattı: İran’a yönelik saldırılar 2 hafta daha sürebilir

WSJ’ye konuşan İsrailli üst düzey yetkili, Hasan Nasrallah’ın ölümünü hatırlattı: İran’a yönelik saldırılar 2 hafta daha sürebilir

Dışişleri Bakanlığı’ndan ilk açıklama

Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in İran’a düzenlediği hava saldırısına ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık, saldırıyı kınadıklarını bildirdi.