İşte sefaletin tablosu! Açlık sınırı asgari ücretin neredeyse iki katına çıktı

Türkiye’de Açlık ve Yoksulluk Sınırı Verilerine Göre Ekonomik Durum

Türkiye’de hala milyonlarca vatandaş, asgari ücretle geçim mücadelesi veriyor. Açlık ve yoksulluk sınırı araştırmaları, bu ekonomik zorlukların boyutlarını gözler önüne seriyor.

Kamu-İş Konfederasyonu’na bağlı KAMU-AR’ın yaptığı araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı bir yaşam sürmesi için gereken harcamalar enflasyon nedeniyle ciddi şekilde arttı. Açlık sınırı Nisan ayında önceki aya göre 452 lira artarak 26.178 liraya yükseldi. Yoksulluk sınırı ise 1.182 lira artarak 79.413 liraya ulaştı.

Gıda, barınma ve ulaştırma gibi temel ihtiyaç kalemlerinde keskin fiyat artışları yaşanırken son bir yılda açlık sınırında 6.288 lira, yoksulluk sınırında ise 21.208 liralık bir artış gerçekleşti.

Asgari Ücrete Açlık Sınırı Yeterince Yetmiyor

2025 yılı için belirlenen asgari ücret, Nisan verilerine göre açlık sınırının altında kaldı. Ailede iki kişinin asgari ücretle çalıştığı durumda bile toplam gelir yoksulluk sınırına ulaşamıyor. Aynı şekilde en düşük emekli aylığı da dört kişilik bir ailenin sadece 16 günlük gıda ihtiyacını karşılayabiliyor.

Gıda ve Gıda Dışı Harcamalar Artış Gösterdi

Market verilerine dayanarak yapılan araştırma, gıda ve diğer harcama kalemlerindeki artışı gözler önüne seriyor. Et, balık ve yumurta için aylık harcama tutarı 7.920 lira, süt ve süt ürünleri için 5.297 lira, sebze ve meyve için ise 6.244 lira olarak belirlendi. Ekmek, un ve makarna gibi temel ürünler için gereken aylık harcama ise 2.172 lira olarak hesaplandı.

Barınma giderleri ortalama 14.765 liraya yükselirken, ulaştırma için 14.575 lira, ev eşyaları için ise 6.497 lira harcanıyor. Sağlık, haberleşme, eğitim ve diğer harcama kalemlerinde de artışlar yaşanıyor.

KAMU-AR tarafından yapılan hesaplamalara göre, bireylerin günlük kalori ihtiyacına göre açlık sınırı yetişkin bir erkek için 7.643 lira, yetişkin bir kadın için 6.000 lira, genç bir birey için 8.178 lira ve çocuklar için 4.357 lira olarak hesaplandı.

Yoksulluk Sınırındaki Artış Dikkat Çekiyor

Dört kişilik bir ailenin insan onuruna yakışır bir yaşam sürmesi için gerekli harcama tutarı Nisan 2025 itibarıyla 79.413 liraya yükseldi. Yoksulluk sınırındaki artış bir yılda 21.208 lirayı bulurken son bir ayda 1.183 lira, yılbaşından bu yana ise 8.365 lira artarak yükseldi.

Related Posts

Resmi Gazete’de yayımlandı: Orman Genel Müdürlüğü 105 personel alacak! İşte başvuru şartları…

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, 30 İHA pilotu ve 75 İHA teknik personeli olmak üzere 105 sözleşmeli personel istihdam edecek.

Küresel piyasalar ABD’de açıklanacak büyüme ve istihdam verilerine odaklandı

Küresel piyasalar, ABD-Çin tarifelerine ilişkin iyimserlik ve yumuşayan söylemlerle geçen hafta pozitif seyrederken, gözler büyüme ve istihdam verilerinin açıklanacağı yeni haftaya çevrildi.

Bodrum’da site aidatları tavan yaptı: Aylık 120 bin lira ödüyorlar!

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Bodrum Temsilcisi Sevil Ece Gümüş Kapar, Muğla’nın dünyaca ünlü turistik ilçesi Bodrum’da sitelerdeki aidat fiyatlarının 500 liradan başlayıp, 120 bin liraya kadar çıktığını söyledi. Kapar, “Bunların içerisinde havuz, özel plaj, güvenlik, spa merkezleri, kişiye özel bahçıvan, teknik servis, akıllı ev sistemleriyle entegre edilmiş bir aidat düzeni var”

Borsa İstanbul’da hareketli haftanın yıldızları ve kaybedenleri belli oldu

BIST 100 endeksi geçen haftayı yüzde 1,24 primle kapatırken, Borusan Yatırım, Tofaş ve Galatasaray hisseleri en çok kazandıranlar arasında yer aldı. Öte yandan Grainturk Holding, yatırımcısına en fazla kaybettiren hisse oldu.

Mehmet Şimşek’ten KKM açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kur korumalı mevduattan (KKM) çıkış sürecinin kesintisiz sürdüğünü açıkladı.

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı – 25 Nisan 2025

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 18 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 414 milyar 702 milyon 90 bin lira artarak 22 trilyon 628 milyar 696 milyon 585 bin liraya yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir