Trump 24 Nisan mesajında “soykırım” demedi

Trump, 1915 Olaylarını Anma Açıklamasında “Soykırım” Demedi

ABD Başkanı Donald Trump, 24 Nisan 1915 olaylarını anma açıklamasında “soykırım” terimini kullanmaktan kaçınarak “büyük felaket” anlamına gelen Meds Yeghern ifadesini tercih etti.

Trump mesajında, “Bugün Meds Yeghern’i anıyor ve 20. yüzyılın en korkunç felaketlerinden birinde acı çeken o muhteşem ruhları onurlandırıyoruz. 1915’in başında 1,5 milyon Ermeni sürgün edildi ve ölüme yürütüldü” ifadelerini kullandı, böylece selefi Joe Biden’ın tutumundan geri adım atmış oldu.

Joe Biden, göreve geldiği 2021 yılından itibaren 24 Nisan anmalarında 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelendirmiş, böylelikle ABD Başkanları arasında bu terimi kullanan ilk isim olmuştu. Biden’ın bu kararını, dönemin Amerikan basını, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinden önce açıkladığını belirtmişti.

Önceki ABD Başkanı Barack Obama da Trump gibi “büyük felaket” tabirini kullanmayı tercih ediyordu.

Ermeni aktivistler, Trump’ın tercih ettiği dillere tepki gösterdi.

Ermeni Ulusal Komitesi direktörü Aram Hamparian, “Başkan Trump’ın, ABD’nin Ermeni soykırımını tanıma kararından geri adım atması, Türk tehditlerine utanç verici bir teslimiyet anlamına geliyor” yorumunu yaptı.

Hamparian ayrıca, “Trump’ın bu ifadeyi kullanmaması gerçeğin bilinçli bir inkârıdır ve Ermenilere yönelik süregelen şiddete karşı ABD’nin hoşgörü sinyali verdiğini göstermektedir” şeklinde konuştu.

ABD Kongresi ‘Soykırım’ Olarak Tanıyor

Türkiye, 1915 olaylarının soykırım olarak adlandırılmasına karşı çıkıyor ve uluslararası alanda bu tabirin kullanılmasını engellemeye çalışıyor.

Ana akım Batılı tarihçilere göre, 1915-1916 yıllarında Osmanlı yönetiminin Rusya ile iş birliği yapmakla suçladığı Ermeni azınlığına yönelik baskı eylemlerinde 1,5 milyon kişi yaşamını yitirdi.

Türkiye ise Ermeni nüfusun kayıplarının daha az olduğunu ve bölgede yaşanan iç çatışmalarda Türklerin de hayatını kaybettiğini savunuyor.

Beyaz Saray’ın tutumundan bağımsız olarak ABD Kongresi’nin her iki kanadı, 2019 yılında neredeyse oybirliğiyle ABD’nin Ermeni soykırımını tanıdığını açıklamıştı. Ermenistan ile yakın ilişkiler içinde bulunan Fransa ve Rusya, Nazi geçmişi nedeniyle bu konuda hassasiyet gösteren Almanya da 1915 olaylarını “soykırım” olarak kabul ediyor.

AFP / MUK,EC

DW Türkçe’ye engelsiz nasıl ulaşabilirsiniz?

Related Posts

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Libya’daki isyancı grupların lideri Hafter’le görüştü

Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, ülkenin El-Alemeyn kentinde, Libya’nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter ile bir araya geldi. Sisi, Mısır’ın bu hedeflere yönelik tüm girişimleri desteklediğini ve Libya devlet kurumlarının birliğini korumaya önem verdiğini kaydetti.

Kabine’de İmralı tartışması

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanacak.

Açıklamalar peş peşe geldi: İki şehirde denize girmek yasaklandı

Karadeniz’e kıyısı bulunan Düzce ve Sakarya’da olumsuz hava ve deniz koşulları nedeniyle denize girilmesine izin verilmiyor.

Didim’de yangın çıktı: Evlere doğru ilerliyor!

Didim’de makilik alandaki yangın ormana ve evlere doğru yöneldi.

İran’da toplu cenaze töreni: 60 Komutan ve bilim insanı toprağa verildi

İsrail’in 13 Haziran’da düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri dahil İranlı üst düzey askeri yetkililer, nükleer bilim insanları ve bazı sivillerin de aralarında olduğu 60 kişi için Tahran’da toplu cenaze törenleri gerçekleştirildi.

İsrail ordusu: Hamas’ın kurucularından El İsa’yı öldürdük

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, Hamas’ın askeri kanadının kurucularından ve “Muharebe ve İdari Destek Birimi” lideri olarak görev yapan Hakham Muhammed İsa El İsa’nın gece saatlerinde Gazze şehrinin Sabra semtinde …