Türkiye hikayesinin alıcısı yok

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Borç Durumu Endişe Verici

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası toplantılarda ‘Türkiye’nin hikayesi’nin birçok yatırımcıyı etkilediğini savunsa da, bakanlığının borç bulma konusunda bile zorluklar yaşadığı ortaya çıktı. Bakanlık tarafından paylaşılan iç borçlanma stratejisi raporunda, Mayıs-Temmuz 2024 döneminde dış borçların ödenmesine rağmen yeni dış borçlanma planının olmadığı belirtiliyor.

Mısıra Olan Borç

Rapora göre Hazine, 3 aylık dönemde toplam 874 milyar lira borç ödemeyi planlıyor; bunun 733.3 milyarı iç borç, 140.7 milyarı da dış borç olacak. Ancak aynı dönemde finansman ihtiyacının 803.7 milyarı iç borçlanmayla, 70.3 milyarı da diğer kaynaklarla karşılanacak ve dış borçlanma yapılmayacak. Kredi risk primindeki artış, Türkiye’nin borçlanma maliyetini yükseltiyor. Ekonomist Mahfi Eğilmez de durumu şu sözlerle özetledi: “Hazine programında dış borç ödemesi var ancak dış borçlanma planı yok. Bu durum, ya bize borç veren olmadığı ya da faizlerin yüksek olduğu anlamına gelebilir.”

Geçtiğimiz 19 Mart’ta gerçekleşen siyasi operasyonun ardından uluslararası sermaye, Şimşek’in başarısız programını sorgulamaya başladı. Kearney’nin araştırmasına göre Türkiye, 2025’te yabancı yatırımcıların en güvendiği 25 ülke arasına giremedi. Dahası, Türkiye listede sadece 25 gelişmekte olan ülke arasında 14. sırada yer alarak Arjantin, Mısır ve Tayland’ın gerisinde kaldı. Kearney İstanbul Ofisi Kıdemli Yöneticisi Emin Özuğur, Türkiye’nin çekiciliğinin artması için makroekonomik istikrar ve şeffaf yönetimin önemine dikkat çekti.

Yabancı Yatırımcılar ve Borsa İstanbul

Uluslararası sermaye, Türkiye’ye borç vermemek ve tahvillerini satmakla kalmayıp, Borsa İstanbul’a da ilgi göstermiyor. Güven erozyonu nedeniyle beklenen yabancı para girişi bir türlü gerçekleşmiyor. Bu durum, dünya piyasalarında Türk şirketlerinin payının azalmasına sebep oluyor. Ekonomist Emre Akçakmak’ın verilerine göre, MSCI’nin gelişen ülkeleri kapsayan endeksindeki Türk hisselerinin payı 2000 yılında %3.7 iken bu yıl %0.5’e kadar düştü. Endeksteki Türk hisseleri Filipinler ve Şili ile aynı seviyede bulunuyor.

Related Posts

SGK uzmanı en düşük emekli maaşı için rakam verdi

TÜİK’in nisan ayı enflasyon verilerini açıklamasının ardından, milyonlarca emeklinin gözü, kulağı temmuz ayında yapılacak olan zam oranlarına çevrildi. SGK uzmanı Özgür Erdursun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla en düşük emekli maaşı için tahminini paylaştı.

Memur maaşlarına yüzde 12,29’luk zam kesinleşti: Ünvanlara göre yeni maaşlar belli oldu

Nisan ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, milyonlarca memurun alacağı zam oranı netleşti. Açıklanan 4 aylık verilere göre memurların maaşlarına yüzde 12,29 oranın artış uygulanacak. Peki ünvanlara göre kim ne kadar alacak?

Avrupa borsaları haftaya karışık başladı: Gözler Fed ve BoE’de

Avrupa borsaları haftanın ilk işlem gününde yön bulmakta zorlanırken, yatırımcılar ABD’nin korumacı politikaları ve yaklaşan merkez bankası kararlarına odaklandı. FTSE 100 yükselirken, Stoxx Europe 600 ve CAC 40 geriledi.

Kira tavan zam oranı belli oldu

Kira tavan zam oranı belli oldu

Milyonlarca emeklinin 4 aylık zam oranı belli oldu. Enflasyon açıklandı

TÜİK Nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı: Yıllık enflasyon yüzde 37,86, 4 aylık enflasyon farkı yüzde 13,36. Emekli ve memur maaş zamları için Mayıs-Haziran verileri bekleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan 2025 enflasyon verilerini …

Son dakika|ENAG enflasyonu açıkladı

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) nisan ayı enflasyonunu açıkladı. Buna göre enflasyon aylık bazda yüzde 4,46 arttı. Yıllık enflasyon 73,88 oldu. ENAG Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Nisan ayında %4,46 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise %73,88 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir